10/23/2014

Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli


Oszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka (zapach bardziej intensywny od tymianku), idealnie pasująca do grzybów i sera. Jeśli szukacie prostych i zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku.

Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor i choć będą podgotowane, nadal będą wyglądały na świeżo zerwane z krzaczka.




Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybów
Porcje: 4




Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte,
  • 4 duże pieczarki portobello,
  • 4 okrągłe cukinie,
  • 20 g suszonych borowików,
  • 700 ml bulionu,
  • 100 g śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),
  • 1 szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez godzinę, odcedzić na sicie, pokroić w drobną kostkę. 
  2. Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. 
  3. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. 
  4. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek do dekoracji, odłożyć na papierowy ręcznik. 
  5. Na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści. 
  6. Pod koniec gotowania dodać śmietanę (mały ogień i mieszanie zapobiegnie zważeniu śmietany), gorgonzolę i łyżkę listków oberwanych z gałązek macierzanki. Gotować jeszcze ok. 5 minut.  
  7. Cukinie odsączyć na sicie, napełnić sosem, przybrać plastrem portobello i listkami macierzanki. Od razu serwować lub zapiec w piekarniku pod rusztem.





zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger