Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy.
Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu podać lub zapiec na złoto przez ok. 5 minut. Serek jest naprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 9
Składniki:
Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu podać lub zapiec na złoto przez ok. 5 minut. Serek jest naprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 9
Składniki:
- 9 ziemniaków,
- 9 plastrów prosciutto,
- 2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,
- 1 płat wędzonego pstrąga,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 szalotka,
- 3 gałązki tymianku,
- 3 łyżki białego wytrawnego wina,
- Sok z cytryny,
- Szczypta cukru,
- Olej rzepakowy,
- Sól, pieprz do smaku,
- Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.
- Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
- W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę (ok.5x5mm), udusić na łyżce masła z dodatkiem wina, octu winnego, cukru, tymianku, soli i pieprzu (5 minut). Odsączyć na sicie.
- Ziemniaki wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, łyżką do melona wydrążyć miąższ (wykorzystać do innej potrawy). Stopić ostatnią łyżkę masła. Pędzelkiem posmarować wewnętrzną część skórek. Oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wstawić do piekarnika skórą do dołu, opiec na rumiano (7-10 minut).
- Pstrąga rozdrobnić widelcem, dodać serek Apetina Tapas, jogurt, duszone warzywa, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Gorące skórki napełnić farszem, na wierzchu każdej położyć porcję chrustu Prosciutto, posypać czerwonym pieprzem i tymiankiem.
- Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz