czwartek, 23 października 2014

Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki

Bardzo kapuściany smak i zapach brukselki i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówimy? :)

Bardzo długo nie mogliśmy się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla nas zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków. 

Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie na skórę, oczy, czy też wzrost dzieci. Brukselką w szczególności powinny zainteresować się panie. Zawarte w niej związki regulują poziom hormonów, działając antyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :).




Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4



Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 10 szt. brukselki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 szalotka,
  • 1 l bulionu,
  • 1/2 małego kubka śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka Hot Madras Curry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • natka pietruszki (z łodyżkami),
  • sól i pieprz Cayenne do smaku.

Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.
  3. Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. 
  4. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz