Bardzo kapuściany smak i zapach brukselki i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówimy? :)
Bardzo długo nie mogliśmy się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla nas zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków.
Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie na skórę, oczy, czy też wzrost dzieci. Brukselką w szczególności powinny zainteresować się panie. Zawarte w niej związki regulują poziom hormonów, działając antyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
Przygotowanie:
Bardzo długo nie mogliśmy się przekonać do tego uroczego, miniaturowego warzywka z tak intensywnym i mało atrakcyjnym, jak dla nas zapachem i smakiem. Jednak jest prosty sposób, żeby całkowicie odmienić brukselkę. Wystarczy spiczastym nożykiem wyciąć mały głąb, a do gotowania użyć tylko listków.
Sprawdźcie to koniecznie, bo szkoda rezygnować z tak ciekawego i wartościowego warzywka. Znajdziecie w niej trochę kapusty i trochę jarmużu. Kilka małych główek pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Zawiera również dużo beta-karotenu, przerobiony w organizmie na witaminę A dobroczynnie wpłynie na skórę, oczy, czy też wzrost dzieci. Brukselką w szczególności powinny zainteresować się panie. Zawarte w niej związki regulują poziom hormonów, działając antyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 cukinia,
- 10 szt. brukselki,
- 3 ziemniaki,
- 1 szalotka,
- 1 l bulionu,
- 1/2 małego kubka śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka Hot Madras Curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- natka pietruszki (z łodyżkami),
- sól i pieprz Cayenne do smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.
- Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne.
- Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz