piątek, 17 października 2014

PANIR, domowy ser indyjski


Ser panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi.

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke, w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)




Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok. 160 g sera. 

Składniki:

  • mleko
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)

Przygotowania:
  1. Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka. Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny. Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny.
  2. Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.
  3. Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. Będzie gotowy po ok. 4 godzinach. Im dłużej będzie leżał pod obciążeniem tym będzie twardszy.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz