Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 4
Składniki:
SOS:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 4
Składniki:
RACUSZKI:
- 125 g serka Kremowego Apetina INDIA,
- 125 g miękkiego indyjskiego sera panir (tu przepis),
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 1 jajo,
- 2-3 łyżki mąki,
- Skórka otarta z jednej cytryny,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- gałka muszkatołowa,
- Sól i pieprz Cayenne do smaku,
- Oliwa do smażenia.
SOS:
- 4 dojrzałe pomidory,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,
- 4 ząbki czosnku w łupinkach,
- 10 małych cebulek,
- Garść oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki Hot Madras Curry,
- Kilka gałązek tymianku,
- Sól i pieprz Cayenne do smaku.
Przygotowanie:
- Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.
- Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.
- Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone grzyby, listki tymianku, Hot Madras Curry, gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ok. 10 minut).
- Wymieszać wszystkie składniki racuszków. Smażyć na oliwie rumieniąc z obydwu stron. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąki.
- Podawać z passatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz