Wykwintna potrawa, prosta
w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań
(zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina
Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy.
Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).
Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów),
- 230 g Serka Apetina Czosnek i Zioła,
- 2-3 żółtka,
- 2 bakłażany,
- 250 g listków szpinaku,
- 20 cienkich plastrów szynki Serrano,
- Pieprz do smaku,
- Zielenina do przybrania,
- Oliwa lub masło do posmarowania blachy.
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, dokładnie osuszyć na sicie i papierowym ręczniku. Bakłażana pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry, opiec z obydwu stron na patelni grillowej, wystudzić.
- Płaty ciasta francuskie rozłożyć na desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.
- Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.
- Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku, w kierunku pustego kawałka, każdy rulonik pokroić na 5 kawałków.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut.
- Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków.
- Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz