środa, 1 października 2014

Dyniowy Whesley z granatem

Dyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami.
Prosty deser na wyjątkowe okazje.



Czas przygotowania: 60 minut 
Porcje: 6

Składniki:

  • 150 g serka śmietankowego Almette,
  • 330 ml śmietany 30%,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki likieru Whesley, 
  • 2 łyżki melasy z granatem,
  • 1 granat,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • Esencja waniliowa,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 2 szklanki puree z dyni.




Przygotowanie:


  1. Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.
  2. Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.
  3. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.
  4. Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy).
Przygotować puree:

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut.  










Dynia na słodko i słono

5 komentarzy:

  1. I banalnie prosty. Zakochałam się w dyni, i zapewniam nie było to pod wpływem tych kilku kropel Whesleya ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Magdaleno czy już przetestowałaś :) ?

    OdpowiedzUsuń