Piwo
było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci
na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki chmielowe,
początkowo organizowane jako festyn październikowy, dziś to kilkutygodniowy
festiwal piwnych atrakcji, przyciągający tłumy fanów. Amerykanie wymyślili
Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara (5 sierpnia), również pozytywnie przyjęty
w wielu krajach. Dziś święto piwa obchodzone jest na całym Świecie w różnych
terminach, ale są i tacy, którzy czczą ten trunek niezależnie od kartki w
kalendarzu.
Oktoberfest to małe
przekąski z piwnych naleśników faszerowanych anchois, z marynowaną cukinią i puszystym
serkiem chrzanowym. Przygotowanie nie wymaga wielkiego zachodu. Znakomity
starter nie tylko w październiku.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 150 g serka Almette z chrzanem,
- 1 cukinia żółta,
- 1 cukinia zielona,
- 2 opakowania anchois,
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- Sok z cytryny,
- Sól i biały pieprz,
- Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji.
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka miodu,
- Sól i pieprz.
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki z pełnego przemiału,
- ½ szklanki piwa,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- Pieprz,
- Gałka muszkatołowa,
- woda
- Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut.
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki.
- Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz