Dyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami.
Prosty deser na wyjątkowe okazje.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 6
Składniki:
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut.
Prosty deser na wyjątkowe okazje.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 6
Składniki:
- 150 g serka śmietankowego Almette,
- 330 ml śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki likieru Whesley,
- 2 łyżki melasy z granatem,
- 1 granat,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- Esencja waniliowa,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 2 szklanki puree z dyni.
Przygotowanie:
- Likier Whesley wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać żelatynę, cukier i puree z dyni, wymieszać, odstawić do lodówki.
- Krem czekoladowy: czekoladę stopić w kąpieli wodnej z dodatkiem melasy, dodać 4 łyżki śmietany, wystudzić.
- Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.
- Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy).
Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut.
Cudny deserek, wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńI banalnie prosty. Zakochałam się w dyni, i zapewniam nie było to pod wpływem tych kilku kropel Whesleya ;D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny deser!
OdpowiedzUsuńMagdaleno czy już przetestowałaś :) ?
OdpowiedzUsuń