Bakłażan (oberżyna),
zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej,
jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo
daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.
Najbardziej
popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i
pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do
pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny
i poprawia przemianę materii, jednak chłonie tłuszcze jak gąbka, więc lepiej
uważać z oliwą. Z uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu,
stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną.
Dobrze smakuje również z serami.
Tatar z pieczonego
bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z
wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego
kremu pomidorowego.
Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze.
Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze.
Czas wykonania: 60 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 małe kalarepki,
- 150 g serka Almette z pomidorami,
- Łyżka czarnych oliwek,
- Łyżka kaparów,
- 5 suszonych pomidorów z oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- Łyżeczka marynowanego pieprzu,
- Gałka muszkatołowa,
- Sól i pieprz,
- Pieprz Cayenne,
- 150 ml cydru,
- Łyżka miodu,
- Oliwa,
- Soku z cytryny,
- Olej (zalewa) z pomidorów,
- ½ łyżeczki posiekanego tymianku,
- Ocet winny,
- Kilka pomidorków koktajlowych,
- Pęczek pietruszki,
- Łyżka prażonego słonecznika.
- W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu, sól i pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić do lodówki.
- Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry, skropić olejem pomidorowym, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać.
- W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami.
- Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami.
- Pesto pietruszkowe: pietruszkę zmiksować z dodatkiem soku z cytryny, słonecznikiem, oliwą, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz