Słońca coraz mniej,
temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich
pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi.
Na tę
okoliczność polecam zwykłe pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu. Nie
wymagają wiele zachodu i funduszy, a Wy będziecie odpoczywać i dobrze się bawić,
zamiast produkować czasochłonny catering.
Pieczone ziemniaki z
sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym
party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami,
lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami,
dostępnych w sklepach.
Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem)
Porcje: 6
Składniki:
- 6 ziemniaków podobnej wielkości,
- 150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami,
- 150 g serka Almette z chrzanem,
- 150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,
- 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom,
- 4 czubate łyżki mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka czarnego sezamu,
- 1 łyżka białego sezamu,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- Oliwa truflowa,
- Sól,
- Pieprz,
- Świeże zioła.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem.
Olej połączyć w misce z czosnkiem, solą i pieprzem, włożyć ziemniaki, dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak obtoczyć w mące z sezamem, wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 1 godz.
Gorące ziemniaki naciąć na krzyż, skropić oliwą z czarną truflą, napełnić serkami Almette w czterech smakach, posypać ulubionymi ziołami.
niebanalny pomysł na ziemniaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń