Szybki lunch. Makaron
z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość
wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np.
pieprzowej lub tymiankowej.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 200 g makaronu fusilli,
- 250 g boczniaków,
- 1 szalotka,
- 200 ml śmietany 22%,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- Garść prażonych orzechów włoskich,
- Kilka gałązek tymianku,
- Oliwa do smażenia,
- Oliwa truflowa,
- Sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.
- Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.
- Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.
- Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą truflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz