Minęły już czasy,
kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców,
podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na
walory smakowe i lecznicze. Zwłaszcza jesienią, bo podnoszą odporność organizmu
i działają antybakteryjnie, a zawarty w nich magnez wzmacnia serce i redukuje
stres.
Śniadanie,
najważniejszy posiłek dnia, często z dużą dawką stresu, spożywane w pośpiechu albo ograniczone do
wypicia kawy. Możecie przygotować szybkie grzanki na maśle szałwiowym, z figą i
puszystym kremem serowym, z ulubioną konfiturą słodką albo pikantną, lub
skropić je sosem balsamicznym. Figi doskonale łączą się ze wszystkimi smakami.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 8 kromek pieczywa tostowego,
- 150 g serka Almette z kolorowym pieprzem,
- 3 świeże figi,
- 4 listki szałwii,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży,
- Szczypta soli i cukru,
- Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć 30 s, dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony.
- Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem.
- Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem.
Chce ieść
OdpowiedzUsuńMona jedz, bo nie tuczą... Ale jeśli jesteś w pracy jeszcze przez jakiś czas, hmm... wizualizuj :) to pomaga
Usuń