niedziela, 28 września 2014

Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa

W strefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem do wyrobu syropów, konfitur, galaretek, octów smakowych lub nalewek w brązowo-czerwonych kolorach.

Owoce zawierają flawonoidy, które po spożyciu rozszerzają naczynia krwionośne, a przez to usprawniają pracę układu krążenia, serca i mózgu. Głóg jest uważany za silny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru.



Podstawowa wersja nalewki z głogu:

Składniki:
  • 1 kg owoców głogu,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru.

Przygotowanie:
  1. Umyte i odsączone owoce wsypać do wyparzonego słoja, zalać spirytusem i jedną szklanką przegotowanej, zimnej wody, odstawić na 3 tygodnie. Codziennie potrząsać słojem.
  2. Zlać płyn z nad owoców, szczelnie zamknąć. Owoce zalać szklaną wrzącej wody, potrząsnąć słojem, odstawić na 2 godziny, przefiltrować przez filtr do kawy, dodać do nalewki.
  3. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, wystudzić, dodać do nalewki, odstawić na miesiąc. Przefiltrować, rozlać do butelek.

Nalewka głogowa korzenno-pomarańczowa

Składniki:
  • 1 kg owoców głogu,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 500 g cukru
  • Skórka z jednej pomarańczy i 3 łyżki soku,
  • ½ laski wanilii,
  • 10 cm kawałek kory cynamonu,
  • 5 goździków.

Przygotowanie tak jak w wersji podstawowej. Na etapie przygotowywania syropu do wody dodać cukier z przyprawami, sokiem i skórką z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy. Zagotować, gotować na bardzo małym ogniu 10 minut, wystudzić pod przykryciem, dodać do nalewki. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i przelać do butelek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz