Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) .
Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :)
Czekoladowy, puszysty serniczek i słony karmel, podkręcający smak czekolady. Koniecznie musicie tego spróbować!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 5
· ½ szkl. cukru,
· 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
· 3 łyżki wody,
· ½ szkl. śmietany 30%,
· 1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :)
Czekoladowy, puszysty serniczek i słony karmel, podkręcający smak czekolady. Koniecznie musicie tego spróbować!
Czas przygotowania: 60 minut
Porcje: 5
Składniki:
- 350 g zmielonego twarogu,
- 150 g serka Almette śmietankowego,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jaja,
- Laska wanilii lub esencja waniliowa,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżka budyniu śmietankowego,
- Biała czekolada do dekoracji.
Spód:
- 100 g herbatników czekoladowych,
- Masło do smarowania foremek.
Słony karmel:
· 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej,
· 3 łyżki wody,
· ½ szkl. śmietany 30%,
· 1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
- Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w melakserze.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut.
- Przygotować słony karmel: cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać, podawać z serniczkami.
Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńI tak właśnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMmm, to musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńOj smakowało. Słony karmel zagości w mojej kuchni na dobre :). Jutro na blogu jesienna kawa ze słonym karmelem, zapraszam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń