Jakiś czas temu mieliśmy okazję uczestniczy w warsztatach kulinarnych dla finalistów konkursu dla blogerów House of Asia. Chef Pong Aroonsang pokazał nam kila tajskich klasyków i nie bylibyśmy sobą gdybyśmy się nimi nie podzieli z Wami ;)
Jako pierwszy na patelnie poszedł smażony ryż. W internecie znajdziecie wiele sposobów na ten tajski fast food jednak my polecamy zacząć od tej podstawowej wersji, bo nie ma to jak pozyskiwać wiedzę u źródła :) Ryż przygotowany z szefem nie różnił się od naszego pierwszego ryżu, przygotowanego na warsztatach w Chiang Mai w Tajlandii, poza tym, że ten drugi był podany z tajskimi sosami, które niezależnie od regionu zawsze stoją na stolikach i pozwalają dosmaczyć podane potrawy i dopasować do indywidualnych upodobań. Przepis na tajski sos chili zajdziecie tutaj>>>
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
Jako pierwszy na patelnie poszedł smażony ryż. W internecie znajdziecie wiele sposobów na ten tajski fast food jednak my polecamy zacząć od tej podstawowej wersji, bo nie ma to jak pozyskiwać wiedzę u źródła :) Ryż przygotowany z szefem nie różnił się od naszego pierwszego ryżu, przygotowanego na warsztatach w Chiang Mai w Tajlandii, poza tym, że ten drugi był podany z tajskimi sosami, które niezależnie od regionu zawsze stoją na stolikach i pozwalają dosmaczyć podane potrawy i dopasować do indywidualnych upodobań. Przepis na tajski sos chili zajdziecie tutaj>>>
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 1 pierś kurczaka pokrojona w plastry
- 1 miska ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 1/2 marchewki grubo posiekanej
- 1/4 cebuli grubo posiekanej
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 dymka pokrojona w 2 cm kawałki
- ogórek
- 1/4 pomidora pokrojonego w plastry
- jasny sos sojowy
- sos rybny
- limonka
- biały pieprz
- olej
- cukier kokosowy lub inny
Przygotowanie:
- Kurczaka oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu rybnego, 1 łyżce oleju.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i po kolei dodawaj składniki
w krótkich odstępach czasu.
- Cebulę i czosnek zeszklij, dodaj marchewkę i chwilę smaż.
- Dodaj jajka i kurczaka, wymieszaj, smaż aż zetnie się białko w mięsie.
- Dodaj groszek, ryż, smaż mieszając.
- Dodaj 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego i pieprz.
- Dodaj szczyptę cukru kokosowego i szczypior.
3. Przełóż ryż do dwóch miseczek lub ringów cukierniczych i lekko ugnieć, przełóż na talerze. Podaj z plastrami ogórka, pomidora, szalotką i limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz