2/02/2016

Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix

Trochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu.

Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką. 




Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem
Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm

Składniki:
  • 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 110 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu (lub cukru)
  • 70 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sos mango:
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj porcjami w młynku do kawy. 
  4. Fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj mikserem na gładkie puree. 
  5. Jajka, ksylitol, szczyptę soli, ubijaj 1 minutę na wysokich obrotach, dodaj fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 35-40 minut (do suchego patyczka).
Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki, zmiksuj na gładkie puree. 
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.


Wersja na thermomix:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź. 
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia. 
  4. Do naczynia miksującego włóż fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski z wiórkami.
  5. Do naczynia miksującego włóż jajka, ksylitol, szczyptę soli, zmiksuj 1 min/obr.6. Dodaj fasolę, wiórki kokosowe, zmiksuj 40 s./obr.4.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 40 minut (do suchego patyczka).

Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sok, zmiksuj na gładkie puree 1 minuta/obr. 10
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.


17 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie i tak też musiało smakować :o

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciasto - gorąco polecam. Zniknęło w mgnieniu oka - zrobiłam w dwóch blaszkach - jedna tradycyjna podawana z sosem mango a do drugiej dodałam mrożone truskawki przed pieczeniem i też bardzo dobrze pasowały. Bardzo uniwersalny przepis i naprawdę świetny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasola musi być ugotowana czy surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowana, najlepiej z puszki i dobrze wypłukana na sitku :), ale mażna ugotować w domu

      Usuń
  4. czy czekolada jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrezygnować, dosłodzić zdrowszym zamiennikiem cukru i dodać 1 łyżkę oleju kokosowego więcej.

      Usuń
  5. Fajny przepis, mam parę pytań:
    1. Jeśli użyję świeżych, swojskich jaj to ciasto jest bezglutenowe?
    2. Mogę użyć zwykłego oleju np. rzepakowego? Wiem, że może wtedy smak będzie inny ale wydaje mi się, że wiórki kokosowe i ekstrakt dadzą odpowiedni smak.
    3. Jeśli rezygnuję z czekolady mam podgrzewać sam olej? (pyt. odnośnie punktu 1)
    4. Jakich proporcji użyc jesli chcialabym ciasto upiec w keksówce?
    5. Czy ciasto pozostaje długo świeże i miękkie? Np jeśli upiekę jutro a podać chciałabym w środę.
    dziękuję z góry za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/ Gluten to białka roślinne występująca w ziarnach niektórych zbóż np. pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie ma związku z jajami nawet jak kury były karmione zbożem. Ciasto nadal będzie bezgoutenowe.
      2/ możesz użyć oleju rzepakowego, nie trzeba go podgrzewać bo już ma postać płynną
      3/ ciasto było pieczone w okrągłej formie o średnicy 24 cm, musisz to orientacyjnie przeliczyć na wymiary swojej keksówki
      4/ spokojnie ciasto zachowa swoje parametry przez trzy dni
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  6. A czy można wiedzieć ile takie ciasto ma kalorii np.w 100g? Właśnie się piecze, jestem ciekawa smaku ja robiłam bez czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast wiórków kokosowych mogę dodać mąke kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki są tylko do nadawania struktury i smaku, można z nich zrezygnować. Mąka kokosowa może wysuszyć ciasto... nie próbowaliśmy :)

      Usuń
  8. Zmodyfikowałam odrobinę przepis, dodając sok z połowy pomarańczy i kilka kropel olejku pomarańczowego zamiast ekstraktu z wanilii i białej czekolady. Dla mnie bomba! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas bomba 👍 bardziej żeśka, cytrusowa wersja 😉

      Usuń
  9. Ciasto już wielokrotnie robiłam. Jest rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że i Tobie przypadło do gustu 😉

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger