Kokos z uwagi na właściwości zdrowotne jest zaliczany do super produktów roślinnych. Naszpikowany witaminami, solami mineralnymi i zdrowym tłuszczem, który jest szybko wchłaniany przez nasz organizm, daje dużą porcję energii, podkręca metabolizm i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w różnych zakątkach naszego ciała ;) Woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny, szybko nawadnia organizm i jest znakomitym dodatkiem do koktajli.
Jak kupić w pełni wartościowy orzech kokosa, z którego otrzymamy świeży, mięsisty i aromatyczny miąższ oraz wodę kokosową? Wystarczy potrząsnąć orzechem, jeśli słyszymy chlupotanie wody w środku, kokos jest świeży, cisza w łupinie to znak, że orzech rozstał się z palmą na tyle dawno, że woda kokosowa zdążyła już wyschnąć a miąższ wysuszył się na wiór.
Jak kupić w pełni wartościowy orzech kokosa, z którego otrzymamy świeży, mięsisty i aromatyczny miąższ oraz wodę kokosową? Wystarczy potrząsnąć orzechem, jeśli słyszymy chlupotanie wody w środku, kokos jest świeży, cisza w łupinie to znak, że orzech rozstał się z palmą na tyle dawno, że woda kokosowa zdążyła już wyschnąć a miąższ wysuszył się na wiór.
Jak zjeść kokos? Naszym celem jest pozyskanie wody kokosowej oraz świeżego miąższu, z którego można przygotować wiórki kokosowe, mąkę, mleko lub świeże płatki do deserów i dań azjatyckich.
U podstawy orzecha znajdują się trzy otwory kiełkowe, ale tylko jeden jest pokryty miękką skorupą, przez którą przebija się kiełkujący pęd. Przy pomocy ostrego noża z cienkim czubkiem nawiercamy ten otwór i warstwę miąższu wewnątrz orzecha.
Potrząsając orzechem wylewamy wodę kokosową do szklanki, jeśli uda Wam się zrobić dwa otwory woda wypłynie sama bez potrząchania.
Trzymając orzech w dłoni uderzamy w skorupę tępym narzędziem (młotek, trzonek noża, tłuczek do mięsa itp.) mniej więcej na środku, obracamy w dłoni i uderzamy raz za razem aż skorupa zacznie pękać.
Miąższ nacinamy czubkiem noża na cienkie paski, podważamy i wyłupujemy małymi porcjami z każdej skorupy razem z cienką brązową skórką. Jeśli posiadacie specjalny skrobak do kokosa, np. przywieziony z Tajlandii, możecie zetrzeć wiórki kokosowe prosto ze skorupy i bez brązowej skórki.
Miąższ można zmiksować mikserem, z wiórków przygotować domowe mleko kokosowe, a po odciśnięciu mleka wysuszyć i zmielić na mąkę.
Lubię bardzo! :) Też sama robię wiórki w domu :)
OdpowiedzUsuńDomowe wiórki kokosowe najlepsze ;)
UsuńI wlasnie przekonalas mnie do kupienia kokosa po raz 2 bo pierwszy pobyl dlugo jako dekoracja ;)
OdpowiedzUsuńDekoracja też fajna ;)
Usuń