2/09/2016

Jak zrobić mleko kokosowe? jak zrobić olej kokosowy? Superfood na co dzień

Jak zrobić mleko kokosowe? Jest to dość proste, choć efekt końcowy nie będzie przypominał mleka z puszki ani tego przygotowanego z młodego kokosa, którego pestka jest wyściełana miękkim miąższem, to i tak warto :)
Dla porównania zrobiliśmy dwie wersje, do przygotowania pierwszej użyliśmy gotowych wiórków kokosowych ze sklepu, przy drugiej wymagającej trochę więcej zachodu korzystaliśmy ze zdrewniałej pestki kokosa, która to właśnie jest sprzedawana w naszych sklepach jako kokos :) W obydwu przypadkach mleko się rozwarstwia. W temperaturze poniżej 23 stopni na powierzchni zastyga warstwa oleju kokosowego, wystarczy podgrzać mleko do 23-26 stopni i pomieszać a wróci do stanu płynnego. Z 200 g kokosa otrzymamy ok. 40-80 ml oleju kokosowego (nieoczyszczonego). 
W Tajlandii wodę dodawaną do wiórków, z których wyrabia się mleko (zwłaszcza to na desery) często dodatkowo aromatyzuje się liśćmi pandanu lub kwiatami jaśminowca. W naszych warunkach można poeksperymentować np. z wanilią, kwiatami lawendy, płatkami róży lub jaśminu :) 
Pozosatłe włókna można wysuszyć na talerzu w pobliżu kaloryfera i wykorzystać jako mąkę.

Wady i zalety: 
mleko kokosowe z wiórków kokosowych sklepowych jest prostsze w przygotowaniu i na pozór wydaje się tańsze; wiórki są konserwowane dwutlenkiem siarki co nie jest do końca takie zdrowe, zwłaszcza kiedy spożywamy dużo mleka; wiórki mogą być różnej jakości, aromatyczne lub zwietrzałe, bez wyrazu, a nawet zatęchłe; mogą zawierać śladowe ilości alergenów (orzechów, sezamu, laktozy, glutenu, soi itp.) co będzie problemem dla alergików.

mleko kokosowe z miąższu kokosa wydaje się nieco droższe, jednak jest bardziej esencjonalne i mniej wodniste, bardziej tłuste; nie zawiera konserwantów; jest wolne od alergenów; z orzecha poza miąższem do przygotowania mleka mamy wodę kokosową; jeśli zależy nam na oleju w tej wersji będzie go więcej; miąższ rozdrabnia się przy pomocy specjalnych tarek, w domowych warunkach najwygodniej jest zmiksować go robotem.


po lewej mleko z miąższu orzecha, po prawej z  gotowych wiórków
Spotkaliśmy się z różnymi metodami przygotowania mleka kokosowego i polecamy tę, naszym zdaniem najszybszą i najbardziej wydajną, podpatrzoną w Tajlandii.

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych ze sklepu lub domowych
  • 1-2 l gorącej wody o temperaturze ok. 60'C

Dodając więcej wody zwiększycie ilość mleka a przez to zmniejszycie procentową zawartość tłuszczu.

Przygotowanie:
  1. Wiórki wsyp do miksera i zalej 500 ml gorącej wody, zmiksuj na wysokich obrotach, dodaj pozostałą wodę i wymieszaj.
  2. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij.
  3. Przechowuj w szczelnym słoiku do 3 dni w lodówce. 
  4. Odciśnięte włókna rozsyp na talerzu, wysusz w pobliżu kaloryfera.
Najlepsza metoda wyciskania (sprawdza się przy domowej produkcji każdego mleka roślinnego) :) Potrzebne będą 2 miski, większa i mniejsza metalowa, która swobodnie wejdzie do tej większej. 

Mniejszą włóż do góry dnem do większej, gazę z miazgą kokosową zwijaj i dociskaj dłonią do dna miski, mleko powinno swobodnie spływać po bokach. 




Wersja na thermomix


Składniki:
  • 200 g miąższu kokosa w kawałkach
  • 1000 - 1900 g wody 
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włóż miąższ kokosa pokrojony na mniejsze kawałki, wlej 500 g wody, zmiksuj 1 min/obr.9, zgarnij kopystką na dno naczynia.
  2. Dodaj 500-1400 g wody (w zależności od tego, jak tłuste ma być mleko), gotuj 8 min/60'C/obr.1, w trakcie przemieszaj kopystką.
  3. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij.
  4. Przechowuj w szczelnym słoiku do 3 dni w lodówce. 
  5. Odciśnięte włókna rozsyp na talerzu, wysusz w pobliżu kaloryfera.




młody kokos


targ wodny, Damnoen Saduak, Tajlandia

1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger