Bataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy niejednego degustatora piwa i wielu miłośników grillowania :)
Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie).
Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie).

Składniki:
Szaszłyki
Szaszłyki
- 400 g batatów,
 - 250 g sera halloumi,
 - 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach,
 - 1 żółta papryka,
 - 1/2 czerwonej cebuli,
 - klika gałązek rozmarynu,
 - oliwa.
 
Sos
- 100 g śliwek suszonych/wędzonych (np. Suskie Suchlońskie),
 - 250 ml bulionu drobiowego lub wody,
 - 100 ml domowego ketchupu,
 - 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego,
 - 40 ml octu jabłkowego,
 - szczypta cynamonu,
 - szczypta mielonych goździków,
 - sól i pieprz.
 
Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony)

Przygotowanie:
Szaszłyki
Sos
- Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut.
 - Zmiksować z grubsza blenderem. Przechowywać w lodówce.
 
Szaszłyki
- Bataty gotować 20 minut razem ze skórą na średnim odniu, przestudzić i obrać, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm).
 - Ser halloumi pokroić w taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić oliwą.
 - Przygotowane szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony, podawać z sosem śliwkowymi i schłodzonym rauchbockiem.
 

Ser halloumi oststnio gości u mnie często- pysznie podany!:)
OdpowiedzUsuń