Dzieci uwielbiają słodycze, a my kochamy nasze dzieci i w trosce o ich zdrowie ograniczamy słodycze w ich diecie, z czego dzieci najczęściej są niezadowolone :).
Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy wspólnie z dziećmi przygotować pyszne i zdrowe galaretki owocowe w niespełna pół godziny. Dzieci uwielbiają takie zabawy, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą się bawić kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione zestawy smakowe. Krótki czas gotowania to ekspresowo przygotowane słodycze oraz niewielkie straty witamin i substancji odżywczych.
W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek, oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej ale mogą też być inne jagodowe (maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym.
Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach (Uwaga! nie rozpływa się w dziecięcych rączkach i się nie klei :) ). Galaretki można zapakować dzieciom do szkoły, zabrać na spacer lub rodzinny piknik.
Jak często zdarza się Waszym dzieciom od niechcenia przerzucać jedzenie na talerzach? Gwarantujemy, że galaretki przyciągną ich uwagę i pobudzą apetyt :)
Oczywiście ten deser fit nie jest przeznaczony tylko dla dzieci, polecamy go także wszystkim osobom dbającym o zdrowie i/lub linię :)
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 30
Składniki:
Przygotowanie:
Wersja na thermomix
Jednak sięgając po naturalne soki Marwit możemy wspólnie z dziećmi przygotować pyszne i zdrowe galaretki owocowe w niespełna pół godziny. Dzieci uwielbiają takie zabawy, mogą się wykazać dużą kreatywnością, mogą się bawić kolorami soków, eksperymentować z dodatkami i budować swoje ulubione zestawy smakowe. Krótki czas gotowania to ekspresowo przygotowane słodycze oraz niewielkie straty witamin i substancji odżywczych.
W tym przepisie użyliśmy świeżego soku z jabłek i owoców marakui w kolorze żółtym oraz czerwonego smoothie z dodatkiem truskawek, oraz foremek do lodu z dwoma wzorami. Część foremek wypełniliśmy owocami borówki amerykańskiej ale mogą też być inne jagodowe (maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym.
Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie do żelatyny bardzo szybko tężeje w temperaturze pokojowej, a topi się w 90 stopniach (Uwaga! nie rozpływa się w dziecięcych rączkach i się nie klei :) ). Galaretki można zapakować dzieciom do szkoły, zabrać na spacer lub rodzinny piknik.
Jak często zdarza się Waszym dzieciom od niechcenia przerzucać jedzenie na talerzach? Gwarantujemy, że galaretki przyciągną ich uwagę i pobudzą apetyt :)
Oczywiście ten deser fit nie jest przeznaczony tylko dla dzieci, polecamy go także wszystkim osobom dbającym o zdrowie i/lub linię :)
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 30
Składniki:
- Świeży sok z jabłek i owoców marakui Marwit (250 ml),
- Czerwony sok typu smoothie Owocudo Marwit (200 ml),
- 3 i 1/2 łyżeczki agar-agar,
- garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp),
- 2-4 łyżeczki syrop z agawy (opcjonalnie),
- cynamon i imbir (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone owoce przełożyć po 1-2 szt. do foremek na lód, część foremek pozostawić bez owoców.
- Soki przelać do dwóch oddzielnych rondli. Do czerwonego smoothie dodać 1 i 1/2 łyżeczki agar-agar, pozostałą część agaru wsypać do soku jabłkowego z marakują, wymieszać, ewentualnie dosłodzić syropem z agawy i dodać przyprawy (cynamon do żółtego soku, imbir do czerwonego), odstawić na 5 minut.
- Soki doprowadzić do wrzenia mieszając. Jak tylko zaczną bulgotać zdjąć z ognia, rozlać do foremek, odstawić do ostygnięcia na blacie kuchennym na 20 minut.
- Stężałe galaretki wycisnąć z foremek na talerz, podać dzieciom.
Wersja na thermomix
- 260 g owoców jagodowych lub mango + 50 g wody
- lub 250 ml świeżego soku
- 2 łyżeczki agar-agar
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-4 łyżeczki syrop z agawy lub klonowy
- dodatkowo garść owoców jagodowych (borówki, maliny itp.)
Przygotowanie:
- Agar-agar namocz w wodzie (lub soku) na 5 minut.
- Do naczynia miksującego włóż owoce, syrop z agawy, sok z cytryny, zmiksuj 30 s./obr.5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodaj agar-agar, gotuj 5 min/90'C/obr.2.
- Do foremek na lód (najlepiej sylikonowych) rozłóż owoce, zalej gorącym płynem, odstaw na 15 minut do stężenie (nie potrzeba lodówki)
wygladaja przeuroczo!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńale CUDO, genialne :)
OdpowiedzUsuńWooow, jakie piękne, kolorowe! I jakie zdrowe <3 Zakochałam się w takich galaretkach
OdpowiedzUsuńI jak zawsze, najprostsze pomysły są najlepsze, bez zbędnego kombinowania 100 % witamin - szacun za pomysł
OdpowiedzUsuńMusze wkoncu zaopatrzyc sie w silikonowe ksztaltne foremki ;)
OdpowiedzUsuńZwykle foremki do lodu z jakiegoś marketu a radości było dużo ;)
Usuń