Falafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków.
Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni.
Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Czas przygotowania: 75 minut
Składniki:
Falafele
- 100 g soczewicy zielonej,
- 180 g kaszy jaglanej ugotowanej,
- 340 g bobu ugotowanego i obranego,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 4 ząbki czosnku,
- garść świeżej kolendry,
- garść natki pietruszki,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- pieprz cayenne.
Sos tahini
- 100 ml wody,
- 50 ml tahini,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz cayenne.
Do podania:
- mizeria z ogórków i rzodkiewek,
- sezam.
Przygotowanie:
- Soczewicę wypłukać, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut (powinna wchłonąć wodę). Przestudzić.
- W między czasie przygotować sos tahini - wszystkie składniki zmiksować w malakserze, doprawić do smaku ewentualnie dodać więcej wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
- Zmiksować soczewicę, bób, posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kolendrę i przyprawy. Dodać kaszę jaglaną i miksować dalej do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie odstawić na 10-15 minut.
- Blachę wyłożyć papierem i posmarować oliwą. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości ok. 2,5 cm, układać na papierze. Kotleciki posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec do zrumienienia ok. 20 minut.
- Podać z sosem tachini i plastrami ogórka i rzodkiewki, posypanymi sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz