Wiosna za nami, choć z tą pogodą nadal różnie bywa. Miejmy nadzieję, że fala wyższych temperatur niebawem do nas dotrze ;)
Kolejny mrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych.
Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców z dodatkiem cukru lub miodu lub zmiksowane owoce zagotować z dodatkiem cukru.
Sos truskawkowy:
Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym.
Kolejny mrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych.
Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców z dodatkiem cukru lub miodu lub zmiksowane owoce zagotować z dodatkiem cukru.

Składniki:
- 300 ml śmietany (30%),
- 150 ml mleka (3,2%),
- 2 szklanki płatków akacji,
- 50 g drobnego cukru.
- laska wanilii.
Sos truskawkowy:
- 400 gram świeżych truskawek,
- miód akacjowy,
- syrop z kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie).
Do przybrania: kwiaty akacji (opcjonalnie).

Przygotowanie:
- Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować z mlekiem, wystudzić, przecedzić przez sito, schłodzić w lodówce.
- Do mleka dodać płatki akacji i zmiksować.
- Śmietanę ubić. Zmiksować z zimnym mlekiem i cukrem.
- Przelać do płaskiego pojemnika, mrozić ok. 4 godziny, co 40 minut masę przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem.
Lody można także przygotować w maszynce do lodów. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10 stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody.
Sos truskawkowy:
Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym.

Pięknie są one podane.
OdpowiedzUsuń