Ziemniaczki hasselback to nic innego jak pieczone ziemniaki z dodatkiem ziół, przed pieczeniem ponacinane w cienkie plastry. Kochamy je za smak i efektowny wygląd :).
Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę.
Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami (pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw.
Składniki:
Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę.
Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami (pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw.

Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy,
- gałązki świeżego tymianku i rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeden ziemniak położyć na desce pomiędzy dwoma pałeczkami i ponacinać w cienkie plastry. Dzięki pałeczkom nie przetniemy ziemniaka na kilka części tylko go ponacinamy :). W ten sam sposób ponacinać resztę ziemniaków.
- Ziemniaki przełożyć do naczynia do zapiekania, przełożyć świeżymi ziołami, polać/posmarować połową tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika, posmarować pozostałą częścią tłuszczu, piec przez kolejne 20 minut.

Niedawno Mąż mnie uraczył takimi ziemniaczkami, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPozazdrościć takiego męża :)
UsuńPozazdrościć takiego męża :)
Usuń