Tradycyjna panna cotta waniliowa z dodatkiem jogurtu oraz czereśniami w syropie z kwiatów czarnego bzu. Pyszny i prosty deser, ciekawe smaki.
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 300 ml śmietany 30%,
- 300 ml gęstego jogurtu greckiego,
- 4 płatki żelatyny,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru.
- 600 ml wydrylowanych czereśni,
- 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis),
- 3 płatki żelatyny,
- 3 łyżki cukru.
Do przybrania:
- kilka całych czereśni z ogonkami,
- kwiaty jadalne np. bratki.
Przygotowanie:
- Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasiona, włożyć do śmietany razem ze skórką, dodać cukier i zagotować. Przecedzić przez sito, do gorącej śmietany dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia płatków.
- Do śmietany dodać zimny jogurt, zmiksować blenderem, rozlać do pucharków lub szklanek, odstawić do lodówki.
- Pozostałą żelatynę namoczyć w wodzie. Czereśnie gotować 5 minut z cukrem i syropem z kwiatów czarnego bzu. Zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
- Czereśnie wyłożyć łyżką na stężałą panna cottę, schłodzić w lodówce. Przed podanie przybrać.
Wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOswoiliśmy się już z truskawkami, teraz czas na szaleństwo czereśniowe i wiśniowe ;)
Usuń