Pyszny i zdrowy dżem pachnący lasem z dużą zawartością pyłku sosnowego. Świetnie łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym.
Polecam :)
Polecam :)
Składniki:
- 600 g rabarbaru,
- 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego,
- 500 ml wody,
- ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny,
- sok z cytryny,
- ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania).
Przygotowanie:
- Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć na sicie.
- Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie.
- Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody).
- Sok wymieszany z cukrem żelującym gotować 5 minut, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho tj. wystudzić do góry dnem.
* zawartość cukru można jeszcze zmniejszyć zamieniając cukier żelujący na pektyny jabłkowe,
* pozostały miąższ rabarbaru można użyć do innych deserów,
* dżem można też przygotować z całego rabarbaru (sok i miąższ) odpowiednio zwiększając ilość środka żelującego i cukru.
Kwiatostany męskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz