Zielone igły sosny są dostępne przez cały rok więc sól można przygotowywać w małych porcjach na bieżąco, ponieważ z czasem blednie zielony kolor. Wiosną sól można przygotować także z młodych pędów i męskich kwiatostanów. Sami decydujecie, czy użyjecie więcej soli czy więcej sosny, w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników.
Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni popularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla.
Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling do ciała :)
Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni popularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla.
Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling do ciała :)
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1/2 szklanki soli gruboziarnista,
- igły sosny,
- 3 męskie kwiatostany sosny,
- 2 młode, majowe pędy.
Przygotowanie:
Zmiksować składniki, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć.
fantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię na próbę mały słoiczek zwlaszcza mając mlody las sosnowy :)
OdpowiedzUsuń