5/20/2015

Wiosenna sałatka FIT

Lekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :).
Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem.
Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. 





Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 2 młode marchewki,
  • 1/2 pęczek rzodkiewek,
  • 1/4 młodego kalafiora,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 filiżanka quinoa,
  • 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego,
  • 3,5 filiżanki wrzącej wody,
  • 1-2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • inne warzywa na jakie macie ochotę,
  • zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki).

Dresing:
  • 200 ml gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • pieprz cayene,
  • sok z cytryny,
  • sól sosnowa lub zwykła.


Przygotowanie:
  1. Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. 
  2. Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić. 
  3. Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem. 
  4. W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane.
  5. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem. 


Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą.

Tkaniny lniane Kardelen i sztućce Hardanger Bestikk by Mira design. 

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nowa wersja jadalnego ogródka Hestona Blumenthala - po zbiorach ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger