Lekka sałatka z blanszowanych i marynowanych warzyw, szparagi, młode marchewki, kalafior, rzodkiewki, marynowana cebulka... dresing na bazie oliwy i jogurtu oraz dużo jadalnych kwiatów, w końcu mamy wiosnę :).
Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem.
Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.
Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą.
Ja podaję ją z komosą ryżową i czerwonym tajskim ryżem ale znakomicie smakuje też z kaszą jaglaną, gryczaną i pęczakiem.
Znajdziecie w niej wszystko co jest potrzebne do zdrowego odżywiania w wersji light: witaminy, białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Fajnie wygląda i dobrze smakuje.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 1/2 pęczka białych szparagów,
- 2 młode marchewki,
- 1/2 pęczek rzodkiewek,
- 1/4 młodego kalafiora,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 filiżanka quinoa,
- 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego,
- 3,5 filiżanki wrzącej wody,
- 1-2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- inne warzywa na jakie macie ochotę,
- zioła i kwiaty jadalne do przybrania (u mnie melisa, mięta, tymianek, krwawnik, czosnek niedźwiedzi, bratki).
Dresing:
- 200 ml gęstego jogurtu,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- pieprz cayene,
- sok z cytryny,
- sól sosnowa lub zwykła.
Przygotowanie:
- Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki.
- Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić.
- Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie zblanszować warzywa. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, białe obrać, zielone pozostawić ze skórą. Szparagi i marchewki pokroić w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw), kalafior w plastry, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane.
- Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem.
Wygląda bardzo smacznie! *.*
OdpowiedzUsuńNowa wersja jadalnego ogródka Hestona Blumenthala - po zbiorach ;)
Usuń