Bardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy.
Przygotowuje się go ekspresowo w ciągu 5 minut a piecze przez pół godziny.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowuje się go ekspresowo w ciągu 5 minut a piecze przez pół godziny.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g mąki pszennej razowej,
- 100 g mąki owsianej,
- 420 ml maślanki lub kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać w misce z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową.
- Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka.
- Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz