Szybkie, zdrowe i kolorowe, takie powinny być wiosenne posiłki, żeby zostało nam więcej czasu i ochoty na podziwianie przyrody budzącą się do życia ;)
W zestawie prostych i szybkich potraw nie powinno zabraknąć makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami.
W zestawie prostych i szybkich potraw nie powinno zabraknąć makaronu, bo wystarczy kilka smacznych dodatków, żeby wyczarować coś pysznego i nie skomplikowanego. Dziś proponuję połączenie czarnego makaronu naturalnie barwionego atramentem z kałamarnicy z małżami, chrupiącą fasolką szparagową i mozzarellą z mleka bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego),
- 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
- 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce),
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- pęczek natki pietruszki,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 - 1 papryczka chili,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa.
Do podania:
- kiełki słonecznika do podania,
- 100 g mozzarelli buffalo w wersji łagodnej lub sera pleśniowego w ostrej.
Przygotowanie:
- Muszle namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut, odsączyć na sitku, otwarte muszle wyrzucić. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę, czosnek i chili drobno posikać, zeszklić na oliwie w dużym rondlu. Dodać muszle, pomidorki przekrojone na pół, wino i sok z cytryny, dusić bez przykrycia 2 minuty. Dodać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron, masło i fasolkę, dusić 4 minuty.
- Dodać posiekana natkę pietruszki, skórkę z cytryny i makaron, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć na talerze, na wierzchu położyć kawałki sera, podać z kiełkami słonecznika.
Dużo słyszałem na temat czarnego makaronu ale nigdy jeszcze nie odważyłem się go zjeść. Czas najwyższy to zmienić :P
OdpowiedzUsuń