Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 seler (ok. 300g),
- 1/4 kalafiora,
- 1 cebula,
- Kawałek pora (biała część),
- 2 pietruszki,
- 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 l bulionu,
- 125 g serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola,
- 200 ml śmietany,
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- Sól i biały pieprz do smaku,
- 3 łyżki masła,
- 4 plastry prosciutto,
- 4 paluszki grissini,
- Szczypiorek do przybrania.
Przygotowanie:
- W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze).
- Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki i bulion, gotować do miękkości ziemniaków ok. 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać serek i śmietanę, całość zmiksować blenderem, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. Przybrać szczypiorkiem.
- Podawać na ciepło z grissini owiniętym szynką.
mnniam pysznosci :)
OdpowiedzUsuń