Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.
W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 12 świeżych fig,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),
- 10 suszonych śliwek,
- 150 ml porto,
- sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.
Przygotowanie:
- Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.
- Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.
- Na maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Konfiturę od razu podać lub gorącą przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz