10/29/2014

Kibbeh po polsku


Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie.

Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.


Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego.  


Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 16


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki posiekanej mięty,
  • 1 jajo,
  • 1 pikantna papryczka
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika,
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 1/2 gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Oliwa.
Sos:
  • 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
  1. Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
  2. Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę.
  3. 3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem.
  4. Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
  5. Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać resztę mięsa i orzeszki pinii lub słonecznik, doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć aż zetnie się białko mięsa. Dodać posiekaną miętę, dokładnie wymieszać.
  6. Mokrymi rękoma formować kulki (1 czubata łyżka) z mięsa zmielonego z makaronem, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć czubatą łyżeczkę farszu i zalepić tak, żeby farsz znalazł się w środku kulki. 
  7. Kulki wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą. Każdą kulkę posmarować oliwą, żeby się zrumieniły
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
  9. Podawać z sosem.








zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger