Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie.
Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu.
Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe,
makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i
natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast
smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie
gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi
mielonego.
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 16
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 2 szklanki ugotowanego makaronu Czanieckie w kształcie ryżu,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Pęczek natki pietruszki,
- 3 łyżki posiekanej mięty,
- 1 jajo,
- 1 pikantna papryczka
- 1/2 szklanki orzeszków pinii lub wyłuskanego słonecznika,
- 1 łyżka mielonego kuminu,
- 1/2 gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- Sól i pieprz do smaku,
- Oliwa.
- 1/2 dużego kubka gęstego jogurtu,
- 3 łyżki posiekanej mięty,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- Sok cytryny, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Przygotować sos: jogurt wymieszać z miętą i kuminem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
- Posiekać natkę pietruszki, cebulę, czosnek i papryczkę.
- 3/4 mięsa wymieszać z makaronem, zmiksować blenderem.
- Dodać połową cebuli, natką pietruszki, kumin, cynamon, 1/2 gałki muszkatołowej startej na tarce i jajo. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Przygotować farsz: na oliwie zeszklić pozostałą cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać resztę mięsa i orzeszki pinii lub słonecznik, doprawić solą i pieprzem, chwilę smażyć aż zetnie się białko mięsa. Dodać posiekaną miętę, dokładnie wymieszać.
- Mokrymi rękoma formować kulki (1 czubata łyżka) z mięsa zmielonego z makaronem, w każdej zrobić wgłębienie, włożyć czubatą łyżeczkę farszu i zalepić tak, żeby farsz znalazł się w środku kulki.
- Kulki wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą. Każdą kulkę posmarować oliwą, żeby się zrumieniły
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.
- Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz