Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).
Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 4 twarde gruszki,
- 1 butelka białego wina półsłodkiego,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- kawałek cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżu,
- miód lub cukier do smaku (ewentualnie),
- szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru).
- biały sos z jednej tabliczki białej czekolady (przepis),
- ciemny sos z jednej tabliczki gorzkiej czekolady (przepis).
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wino z połamanym cynamonem, gwiazdkami anyżu, skórką otartą z pomarańczy i szafranem (lub kurkumą), ewentualnie dosłodzić miodem lub cukrem.
- Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały. Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą wówczas intensywnego koloru i smaku.
- Na talerze rozlać biały sos, postawić gruszki, kilka razy polać ciemnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz