Małej kaloryczności nie będzie... ale czasami warto odpuścić :)
Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań.
Składniki:
Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań.
Składniki:
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
- 1/3 szkl. gorącej wody
- 100 ml spienionego mleka
- Łyżka słonego karmelu
- Łyżeczka gorzkiej czekolady 90%
- 3 orzechy laskowe
- Słony karmel do smaku
Przygotowanie:
Orzechy zalać wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w plasterki.
Zaparzyć kawę. Do szklanki lub kieliszka wlać warstwami słony karmel, kawę, spienione mleko. Na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.
Zaparzyć kawę. Do szklanki lub kieliszka wlać warstwami słony karmel, kawę, spienione mleko. Na wierzchu posypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.
Czas przygotowania (poza karmelem) 10 minut.
Przygotowanie karmelu:
Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 3 łyżki wody, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 łyżeczka morskiej soli.
Cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać.
O mamuniu, ależ to musi dobre!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)
Doooobre, kaloryczne i uszczęśliwiające :)
OdpowiedzUsuńPołączenie doskonałe. Codziennie pije kubek kawy parzonej - takie specyfiki robię jedynie jak mam więcej czasu. Pewnie w najbliższą sobotę też spróbuję i ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKawa i czekolada? Brzmi jak niebo! Jeśli lubisz dobrą kawę, to z pewnością zainteresuje Cię kawa Lavazza Qualita Oro. Moim zdaniem to właśnie ona najlepiej komponuje się z gorzką czekoladą. Ten pyszny, słodki napar piję praktycznie każdego ranka.
OdpowiedzUsuń