5/20/2016

Syrop z pokrzywy

Syrop z pokrzywy to prosty sposób na przygotowanie zdrowego specyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc syrop aromatyzujemy i wzbogacamy miętą (wersja chłodząca) lub imbirem (rozgrzewająca). Znakomicie smakuje z herbatą, lodami i wszelkimi deserami. Szczelnie zamknięte i pasteryzowane na sucho słoiczki można przechowywać przez cały rok w ciemnym miejscu.
Najlepszy surowiec zielarski to młode listki pokrzywy zbierane wiosną z czubków rośliny. Zachęcamy do wycieczki w miejsca odległe od zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;)






Składniki:

  • 5 l liści pokrzywy
  • 500 g ksylitolu lub cukru
  • 400 ml wody
  • 10 listków mięty lub 5 cm imbiru w plastrach
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Z pokrzywy wyciśnij sok, wodę zagotuj z ksylitolem i miętą i/lub imbirem.
  2. Dodaj sok z pokrzywy, gotuj na małym ogniu 5 minut, dodaj sok z cytryny, rozlej do wyparzonych słoiczków, wystudź do góry dniem.
  3. Przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu w lodówce.



8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na samodzielne przygotowanie takiego specyfiku - świetne dodatki, zwłaszcza imbir! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nie do przełknięcia, teraz lek na wszystko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. w sokowirówce lub wyciskarce, wcześniej pokrzywy można zblanszować (zanurzyć we wrzątku, wystudzić w lodowatej wodzie, odcisnąć wodę, porcjami włożyć do sokowirówki) :)

      Usuń
  4. i ja rowniez skorzystam z tego wspanialego przepisu na syrop pokrzywowy ... u mnie Wiosna tuz, tuz i zaczynaja pojawiac sie pokrzywy w moim ogrodku ... dziekuje serdecznie za przepis ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy się na przyszłość i zazdrościmy nadchodzącej wiosny i tego wszystkiego co ze sobą niesie :)

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger