wtorek, 5 kwietnia 2016

Ryż pomidorowy z prażoną gorczycą podany z łososiem i cykorią włoską

Ryż pomidorowy z prażoną czarną gorczycą, która nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw.
Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym. 



Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

Ryż pomidorowy
  • 150 ml ryżu basmati
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane
  • 1/2 chilli bez pestek, posiekana
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 2 łyżki listków kolendry
  • sól i pieprz
Łosoś
  • 2 kawałki łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Cykoria włoska
  • 1 średnia cykoria
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. W dużym rondlu zagotuj wodę z solą i cukrem, w misce przygotuj zimną wodę z lodem. Cykorię umyj, pokrój na kawałki po 10 cm, włóż do wrzątku, gotuj 2 minuty, przełóż łyżką cedzakową do wody z lodem. Zimną odsącz na sicie.
  2. Podgrzej sok pomidorowy. W mniejszym rondlu rozpuść masło, wsyp gorczycę, przykryj pokrywką, kiedy gorczyca przestanie strzelać dodaj ryż, chili i pomidory, smaż na małym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając (aż ryż zacznie się robić biały). 
  3. Zalej ryż gorącym sokiem, posyp solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut, nie mieszaj! 
  4. Łososia oprósz solą i pieprzem, ząbek czosnku w łupinie rozgnieć i podsmaż na oliwie, dodaj łososia, smaż po 3 minuty z każdej strony. Obok łososia połóż odsączoną cykorię, posyp ją skórką z cytryny i skrop sokiem, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
  5. Przed podaniem ryż wymieszaj z kolendrą i posyp pistacjami, cykorię dopraw do smaku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz