środa, 2 marca 2016

Cebularz warszawski

Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :).
Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu, wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza. 

Czas przygotowania: 80 minut
Porcje: 5 (foremka 25x10 cm)

Składniki:

Chleb
  • 620 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50 g oliwy
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • mąka do podsypania 
Farsz
  • 100 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego lub łyżka świeżego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie:

Farsz
  1. Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź.

Ciasto
  1. Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut.
  2. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt gr. 0,8 cm.
  3. Na ciasto wyłóż cebulę, potnij na 5 równych pasków, każdy zwiń w rulon.
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, zrolowane płaty ciasta postaw w foremce w równych odstępach.
  5. Piecz 40 minut, grzanie góra-dół, 195-200'C.



Wersja na thermomix
  1. Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, rozdrobnij 4 s/obr.5. Zgarnij składniki kopystką na dno naczynia.
  2. Dodaj oliwę, tymianek, paprykę i sól, duś 4 min/120'C/obr.1, przełóż do innego naczynia, naczynie miksujące przepłukał zimną wodą. 
  3. Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj pokruszone drożdże, cukier, sól, 2 łyżki mąki, wymieszaj 5 min/37'C/obr. 1.
  4. Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto 2 min/Interwał
  5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt gr. 0,8 cm, na wierzchu rozłóż cebulę, potnij ciasto na 5 równych pasków, każdy zwiń w rulon.
  6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, zrolowane płaty ciasta postaw w foremce w równych odstępach.
  7. Piecz 40 minut, grzanie góra-dół, 195-200'C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz