3/01/2016

Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek...

Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki.
Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp.

Możesz przechowywać go przez klika dni w lodówce, lub zapasteryzować (20 min.) 


Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 500 g papryki czerwonej
  • 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry 
  • 80 g cebuli
  • 30 g oliwy
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki wędzonej ostrej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze przekręć na drugą stronę, przypiecz.
  2. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
  3. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, pomidory suszone i przyprawy, duś na małym ogniu 10 minut.
  4. Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj blenderem na gładki sos, ewentualnie dopraw do smaku lub pogotuj trochę dłużej, żeby zredukować płyn jeśli widzisz taką konieczność. 


Wersja na thermomix


Przygotowanie:
  1. Papryki nakłuj, do środka każdej wciśnij kawałek czosnku, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220'C (najlepiej pod grill), kiedy papryka się mocno przypiecze, a nawet zwęgli, przekręć na drugą stronę, przypiecz.
  2. Gorące papryki przełóż do miski i nakryj folią. Kiedy przestygną usuń gniazda nasienne i skórę.
  3. Do naczynia miksującego włóż cebulę, rozdrobnij 3s/obr.5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 
  4. Dodaj oliwę, duś 3 min/120'C/obr. 1.
  5. Dodaj pomidory z puszki, pomidory suszone z oleju, rozdrobnij 3s/obr.5.
  6. Dodaj koncentrat warzywny, przyprawy, gotuj 7 min / 110'C/obr.1, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek.
  7. Dodaj upieczoną paprykę, zmiksuj 30 s/obr. 8, ewentualnie dopraw do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger