Cebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :).
Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu, wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.
Można go podawać na na zimno lub podpiec tuż przed podaniem, u nas nieodłączny dodatek do hummusu, wszelkiego rodzaju sałatek i owoców morza.
Czas przygotowania: 80 minut
Porcje: 5 (foremka 25x10 cm)
Składniki:
Chleb
- 620 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 50 g oliwy
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- mąka do podsypania
Farsz
- 100 g cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub łyżka świeżego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Farsz
- Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce, tymianek, paprykę i sól, przestudź.
Ciasto
- Drożdże wymieszaj z letnią wodą (nie gorącą!), cukrem, 2 łyżki mąki i solą, odstaw na 5 minut.
- Dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj na prostokąt gr. 0,8 cm.
- Na ciasto wyłóż cebulę, potnij na 5 równych pasków, każdy zwiń w rulon.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, zrolowane płaty ciasta postaw w foremce w równych odstępach.
- Piecz 40 minut, grzanie góra-dół, 195-200'C.
Wersja na thermomix
- Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek, rozdrobnij 4 s/obr.5. Zgarnij składniki kopystką na dno naczynia.
- Dodaj oliwę, tymianek, paprykę i sól, duś 4 min/120'C/obr.1, przełóż do innego naczynia, naczynie miksujące przepłukał zimną wodą.
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj pokruszone drożdże, cukier, sól, 2 łyżki mąki, wymieszaj 5 min/37'C/obr. 1.
- Dodaj pozostałe składniki, wyrób ciasto 2 min/.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt gr. 0,8 cm, na wierzchu rozłóż cebulę, potnij ciasto na 5 równych pasków, każdy zwiń w rulon.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, zrolowane płaty ciasta postaw w foremce w równych odstępach.
- Piecz 40 minut, grzanie góra-dół, 195-200'C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz