3/03/2016

Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych.

Czekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel.
Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji na thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :)Emotikon smile
.


Składniki:

Kakaowa beza 
  • 180 g białek jaj (6 białek) 
  • 150 g drobnego cukru 
  • 150 g prażonych orzechów laskowych 
  • 20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 
  • 150 g cukru pudru 
  • papier do pieczenia 
Królewski krem chałwowy 
  • 300 ml śmietanki 30-36%  
  • 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 
  • 250 g serka mascarpone
Do smaku: 
  • świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta 
Do dekoracji
  • starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia przez internet).

Przygotowanie: 

Beza
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito, by nie było grudek, następnie dodajemy rozgniecione prażone orzechy laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką. 
  • Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut.
  • Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu.
Królewski krem chałwowy
  1. Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc).
  2. Śmietankę z chałwą przełożyć do dzieży z miksera. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem. 
  3. Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką czekoladą Wedel. pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Do bezy możemy podać świeże owoce sezonowe, które idealnie komponują się z kremem.


Bezy małe i duże, na miejscu i na wynos ;)


Wersja na thermomix

Prażone orzechy laskowe
  1. Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok. 10 minut.
  2. Kiedy skórka zacznie pękać przesyp orzechy do ściereczki, zakręć w sakiewkę, pocieraj orzechami o siebie. Zostaw w ściereczce na 30 minut żeby ostygły, zimne ponownie pocieraj o siebie. Oddziel orzechy od skórek.
  3. Do naczynia miksującego wsyp orzechy, siekaj 5-7 s/obr.6.

Królewski krem chałwowy
  1. Do naczynia miksującego włóż chałwę, rozdrobnij 2 s/obr.4. Dodaj śmietanę, podgrzej 6 min/80'C/obr.1. 
  2. Zmiksuj na gładki krem 10 s/obr.10. Przelej do innego naczynia, wystudź, przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc). 
  3. Załóż motylek, do naczynia miksującego przełóż śmietankę z chałwą, schłodzony serek mascarpone, ubijaj 1 min/obr.3. 
Beza

  1. Rozgrzej piekarnik do 150'C. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia, na każdym narysuj koło o śr. 26 cm, przełóż na blachy (rysunkiem do dołu). 
  2. Cukier puder i kakao przesiej przez sitko, wymieszaj z orzechami.
  3. Załóż motylek. Do naczynia miksującego wlej białka o temperaturze pokojowej, ubij na pianę, stopniowo dodając drobny cukier 6-7 min/obr.4. 
  4. Białka wymieszaj z orzechami i kakao przy pomocy łopatki. 
  5. Na przygotowanych szablonach uformuj z bezy dwa krążki, jeden z wgłębieniem na krem, drugi z artystycznymi zawijasami (górna część bezy), jeśli używasz rozdrobnionych nasion kakaowca posyp nimi górny krążek.
  6. Piecz przez ok. 60 minut w 150'C. Upieczone bezy ostudź. Przechowuj w suchym miejscu.
  7. Na dolny krążek bezowy nałóż cały krem chałwowy, na krem owoce, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Górny krążek bezowy posyp startą gorzką czekoladą Wedel. 
  8. Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. 







2 komentarze:

  1. Tarta cudowna! :) O.. jak żałuję, że mnie tam nie było i tych pyszności nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ehhh... takie smakołyki od rana! tez bym coś czekoladowego przygotowała i pożarła :)
    fajne to musiały być warsztaty!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger