Czekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel.
Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji na thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :)Emotikon smile
.
Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji na thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :)Emotikon smile
.
Składniki:
Kakaowa beza
- 180 g białek jaj (6 białek)
- 150 g drobnego cukru
- 150 g prażonych orzechów laskowych
- 20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
- 150 g cukru pudru
- papier do pieczenia
- 300 ml śmietanki 30-36%
- 250 g chałwy waniliowej E.Wedel
- 250 g serka mascarpone
- świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta
- starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia przez internet).
Przygotowanie:
Beza
- Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier puder i kakao przesiewamy przez sito, by nie było grudek, następnie dodajemy rozgniecione prażone orzechy laskowe. Całość mieszamy z ubitą na sztywno pianą. Mieszanie piany z białek i pozostałych sypkich składników zrobić najlepiej ręcznie łopatką.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formujemy z bezy dwa krążki o śr. około 26 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 minut.
- Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu.
- Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc).
- Śmietankę z chałwą przełożyć do dzieży z miksera. Dodać schłodzony serek mascarpone i krótko ubijać w mikserze na delikatny gęsty krem.
- Na jeden krążek bezowy nakładamy cały krem chałwowy, przykrywamy drugim krążkiem i delikatnie dociskamy. Górny krążek bezowy posypujemy startą gorzką czekoladą Wedel. pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie. Do bezy możemy podać świeże owoce sezonowe, które idealnie komponują się z kremem.
Bezy małe i duże, na miejscu i na wynos ;)
Wersja na thermomix
Prażone orzechy laskowe
- Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok. 10 minut.
- Kiedy skórka zacznie pękać przesyp orzechy do ściereczki, zakręć w sakiewkę, pocieraj orzechami o siebie. Zostaw w ściereczce na 30 minut żeby ostygły, zimne ponownie pocieraj o siebie. Oddziel orzechy od skórek.
- Do naczynia miksującego wsyp orzechy, siekaj 5-7 s/obr.6.
Królewski krem chałwowy
- Do naczynia miksującego włóż chałwę, rozdrobnij 2 s/obr.4. Dodaj śmietanę, podgrzej 6 min/80'C/obr.1.
- Zmiksuj na gładki krem 10 s/obr.10. Przelej do innego naczynia, wystudź, przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc).
- Załóż motylek, do naczynia miksującego przełóż śmietankę z chałwą, schłodzony serek mascarpone, ubijaj 1 min/obr.3.
Beza
- Rozgrzej piekarnik do 150'C. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia, na każdym narysuj koło o śr. 26 cm, przełóż na blachy (rysunkiem do dołu).
- Cukier puder i kakao przesiej przez sitko, wymieszaj z orzechami.
- Załóż motylek. Do naczynia miksującego wlej białka o temperaturze pokojowej, ubij na pianę, stopniowo dodając drobny cukier 6-7 min/obr.4.
- Białka wymieszaj z orzechami i kakao przy pomocy łopatki.
- Na przygotowanych szablonach uformuj z bezy dwa krążki, jeden z wgłębieniem na krem, drugi z artystycznymi zawijasami (górna część bezy), jeśli używasz rozdrobnionych nasion kakaowca posyp nimi górny krążek.
- Piecz przez ok. 60 minut w 150'C. Upieczone bezy ostudź. Przechowuj w suchym miejscu.
- Na dolny krążek bezowy nałóż cały krem chałwowy, na krem owoce, przykryj drugim krążkiem i delikatnie dociśnij. Górny krążek bezowy posyp startą gorzką czekoladą Wedel.
- Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę lub dwie.
Przepis na burgery z buraka tu
Tarta cudowna! :) O.. jak żałuję, że mnie tam nie było i tych pyszności nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńehhh... takie smakołyki od rana! tez bym coś czekoladowego przygotowała i pożarła :)
OdpowiedzUsuńfajne to musiały być warsztaty!