2/27/2016

VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej

Jeden z przepisów przetestowanych podczas warsztatów kulinarnych "Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego, wcześniej zmielonego i namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański.

Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :)


Składniki:

  • 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 
  • 3 marchewki 
  • 1 biała cebula 
  • 10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel 
  • 1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel 
  • 1 limonka 
  • 2 cm korzenia imbiru 
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • Pęczek natki pietruszki 
  • Pęczek kolendry (opcjonalnie) 
  • Bułka tarta 
  • Mąka pszenna 
  • Olej  
  • Sos sojowy, sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

  1. Limonkę wyszorować i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Buraki i surową marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  
  2. Do warzyw dodać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki, kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. 
  3. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. 
  4. Podać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger