2/26/2016

15 minutowy pudding chia z ryżem na ciepło

Ekspresowe śniadanie lub niewymagający deser pełny zdrowia :) pyszny pudding chia w 15 minut.
Nasiona chia połączone z mlekiem kokosowym i wygodnymi w użyciu błyskawicznymi płatkami ryżowymi Cenos z dodatkiem chrupiących migdałów i czekolady, i nieziemskiej marakui.
My mamy puder różany (z cukrem lub ksylitolem) więc dodajemy go gdzie tylko się da ;). Możesz z niego zrezygnować, zastąpić go odrobiną wanilii, imbiru, dodać suszone lub świeże owoce... jak lubisz.

Możesz podać pudding jako pełne energii ciepłe śniadanie lub deser. Jest gotowy po 15 minutach, im dłużej będzie stał tym konsystencja będzie bardziej zwarta. 

Jeśli chcesz ugotować płatki w thermomixie wlej do naczynia miksującego 250 g wody, dodaj 1/2 szklanki płatków ryżu, gotuj 5 min./100'C/obr. 1.


Porcje: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżeczka "cukru" pudru różanego z ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 250 ml wody
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków ryżowych Cenos
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (90% kakao)
  • 2 marakuje

Przygotowanie:
  1. Mleko kokosowe wymieszaj trzepaczką z chia i syropem klonowym, odstaw na 15 minut, zamieszaj od czasu do czasu.
  2. W między czasie na suchej patelni upraż posiekane migdały i/lub orzechy, przestudź. Czekoladę drobno posiekaj.
  3. W rondlu zagotuj wodę, dodaj płatki ryżowe Cenes, gotuj mieszając 2-3 minuty. Gorący ryż wymieszaj z pudrem różanym i cynamonem, dodaj napęczniałe chia, dokładnie wymieszaj, podziel na porcje, na każdą połóż wydrążone nasiona z połowy marakui, posyp migdałami i czekoladą.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger