2/12/2016

Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami

Po przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa to znakomity dodatek do ciast np. czekoladowego. Nośnikiem aromatów jest tłuszcz, odtłuszczona mąka jest bardziej delikatna i mniej aromatyczna od wiórków kokosowych. Rozluźni ciasto z czerwonej fasoli i otuli aromatyczne gruszki obgotowane w przyprawach korzennych - znakomity zestaw na walentynki :)

Przygotowanie ciasta - także wersja na thermomix.


Jak zrobić mleko kokosowe, a przy okazji olej kokosowy i mąkę kokosową - tu...


Jak kupić i zjeść kokos - tu...



Czas przygotowania:
Porcje: forma 21 cm
   
Składniki:
  • 200 g czerwonej fasoli odsączanej i przepłukanej 
  • 3 jajka 
  • 80 g ksylitolu (lub cukru)  
  • 80 g oleju kokosowego 
  • 30 g mąki kokosowej 
  • 30 g ciemnego kakao bez cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
Dodatkowo: 
  • 4 gruszki 
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) 
  • 10 cm kory cynamonu 
  • 3 gwiazdki anyżu 
  • sok i skórka z cytryny 
  • Skórka z pomarańczy
Polewa: 

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
  • 60 ml mleka skondensowanego bez cukru 
  • 25 g masła 
  • 40 ml rumu Malibu



Przygotowanie:
Gruszki 
  1. Gruszki obierz, zetnij końce z resztkami kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszorujsparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo). 
  2. W rondlu zagotuj wodę z ksylitolem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku. 
Ciasto 
  1. Do fasoli dodaj jedno jajko, zmiksuj robotem na gładką masę.  
  2. Olej roztop na małym ogniu. 
  3. Jajka ubij z ksylitolem (2 minuty na dużych obrotach). 
  4. Do fasoli dodaj olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj. 
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna. 
  6. Piecz 40 minut w 175'CWystudź, polej polewą.  
Polewa 
  1. W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. 
  2. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać.


Wersja na thermomix 
Przygotowanie: 
Gruszki 
  1. Gruszki obierz, zetnij końce z resztką kwiatostanów i wydrąż przy pomocy noża, zostaw ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszorujsparz wrzątkiem, cienko obierz (bez albedo). W rondlu zagotuj wodę z cukrem, dodaj przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.  
  2. Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku. 
Ciasto 
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nagrzej do 175'C. 
  2. Miazgę kokosowe (pozostałą po wyrobie mleka i wysuszone) zmiksuj na mąkę 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia.  
  3. Do naczynia miksującego włóż fasolę, jajko, wanilię, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski. 
  4. Do naczynia miksującego włóż pozostałe jajka, ksylitolu, olej kokosowego, zmiksuj 2 min/37'C/obr.6 
  5. Dodaj fasolę, mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, zmiksuj 1 min./obr.4. 
  6. Przełóż ciasto do formy, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast, dociśnij do dna.  
  7. Piecz 40 minut w 175'CWystudź, polej polewą.  
Polewa 
  1. W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu, kiedy masło się stopi zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. 
  2. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać. 


20 komentarzy:

  1. Jakie atrakcyjne ciasto! :) Piękne - zwłaszcza w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno wywnioskować z przepisu; czy do przygotowania ciasta użyłaś fasoli z puszki? Uwielbiam gruszki otulone czekoladowym ciastem; takiego fasolowego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas fasola z puszki (2 zł), ale można też użyć fasoli ugotowanej w domu :)

      Usuń
  3. Muszę je zrobić,pech,że dziś nie mam czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie stoi w piekarniku ;) jutro będzie wszystko wiadomo :) jak na razie wiem ze musze wydłużyć czas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie dobrze jest dostosować do swojego piekarnika, niezawodnie metoda do suchego patyczka ;)

      Usuń
    2. Tak tez robiłam i w moim musiało być o 10 min dłużej :)

      Usuń
  5. Prezentuje się pięknie a smakuje pewnie wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurczaki pieczone ależ to ciasto wygląda!!!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto w moim smaku! Ograniczona ilość węglowodanów...To lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spodobał mi się przepis i z chęcią go wykorzystam w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger