Korzystając z okazji (Tydzień Kuchni Francuskiej w sklepach Lidl Polska) zakupiliśmy przysmaki z różnych regionów Francji, m.in. dżem mirabelkowy z Lotaryngii, który zmiksowaliśmy na mus, a ten posłużył do przygotowania sufletu - szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;)
Ubite białka połączyliśmy z crème pâtissière i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy.
Crème pâtissière
Crème pâtissière
Ubite białka połączyliśmy z crème pâtissière i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 8
Składniki:
Mus mirabelkowy
- 100 g dżemu mirabelkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Crème pâtissière
- 280 ml mleka
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 20 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej
Suflet
- 300 g crème pâtissière
- 6 białek
- 80 g musu mirabelkowego
- 70 g cukru
- miękkie masło do smarowania
- cukier puder różany lub zwykły
- szczypta soli
Do podania
- świeże owoce, lody.
Crème pâtissière
Przygotowania:
Mus mirabelkowy
- Dżem zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito.
- Mleko zagotuj w rondlu. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą, dokładnie połącz składniki.
- Powoli dodaj gorące mleko nie przerywając ubijania, połącz składniki, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 1-2 minuty aż krem zgęstnieje.
- Przełóż krem do miski i nakryj folią spożywczą rozkładając ją na powierzchni kremu co zapobiegnie wysychaniu i tworzeniu się kożucha, wystudź, przechowaj w lodówce.
- Foremki wysmaruj masłem (z dołu do góry) i oprósz cukrem pudrem, piekarnik nagrzej do 170'C z termoobiegiem.
- Crème pâtissière połącz z musem mirabelkowym.
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli (ok. 30 sekund robotem), stopniowo dodaj cukier i ubijaj do czasu aż zacznie się tworzyć stiff peak (sztywny wierzchołek na czubku ubijaczki po wyjęciu jej z piany).
- Stopniowo połącz ubite białka z crème pâtissière przy pomocy łopatki.
- Masą napełnij foremki (do 2 mm od górnej krawędzi), wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem różanym i od razu podaj.
Mniam! Zapisuję przepis i na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuń