2/19/2016

Suflet mirabelkowy z crème pâtissière

Korzystając z okazji (Tydzień Kuchni Francuskiej w sklepach Lidl Polska) zakupiliśmy przysmaki z różnych regionów Francji, m.in. dżem mirabelkowy z Lotaryngii, który zmiksowaliśmy na mus, a ten posłużył do przygotowania sufletu - szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;)
Ubite białka połączyliśmy z crème pâtissière i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy.


Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 8

Składniki:

Mus mirabelkowy
  • 100 g dżemu mirabelkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Crème pâtissière
  • 280 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
Suflet
  • 300 g crème pâtissière
  • 6 białek
  • 80 g musu mirabelkowego
  • 70 g cukru
  • miękkie masło do smarowania
  • cukier puder różany lub zwykły
  • szczypta soli
Do podania
  • świeże owoce, lody.

Crème pâtissière

Przygotowania:


Mus mirabelkowy

  1. Dżem zmiksuj z sokiem z cytryny, przetrzyj przez sito.
Crème pâtissière
  1. Mleko zagotuj w rondlu. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj mąkę pszenną i skrobię kukurydzianą, dokładnie połącz składniki. 
  2. Powoli dodaj gorące mleko nie przerywając ubijania, połącz składniki, zagotuj, gotuj na wolnym ogniu 1-2 minuty aż krem zgęstnieje.
  3. Przełóż krem do miski i nakryj folią spożywczą rozkładając ją na powierzchni kremu co zapobiegnie wysychaniu i tworzeniu się kożucha, wystudź, przechowaj w lodówce.
 Suflet
  1. Foremki wysmaruj masłem (z dołu do góry) i oprósz cukrem pudrem, piekarnik nagrzej do 170'C z termoobiegiem.
  2. Crème pâtissière połącz z musem mirabelkowym. 
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli (ok. 30 sekund robotem), stopniowo dodaj cukier i ubijaj do czasu aż zacznie się tworzyć stiff peak (sztywny wierzchołek na czubku ubijaczki po wyjęciu jej z piany).
  4. Stopniowo połącz ubite białka z crème pâtissière przy pomocy łopatki. 
  5. Masą napełnij foremki (do 2 mm od górnej krawędzi), wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem różanym i od razu podaj.  



1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger