1/21/2016

Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami

Ale pasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek.


Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie
Porcje: forma 30x12x10 

Składniki:
  • 300 g filetów z piersi indyka
  • 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki
  • 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
  • 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka)
  • 100 g surowego boczku w kawałkach
  • 1 sucha bułka
  • 3 jajka
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego tymianu
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe suszone
  • masło, do posmarowania formy
  • bułka tarta, do posypania formy
Przygotowanie:
  1. Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut.
  2. Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą (do 2 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 1 godz. 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.
  3. Pomidory odsącz z oleju, pokrój na kawałki (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw.
  4. Mięso, warzywa, wątróbkę i grzyby wyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz bułkę.
  5. Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy miksera. 
  6. Dodaj pomidory, świeże zioła, jajka, siemię lniane, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według uznania.
  7. Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę.
  8. Podaj po wystudzeniu.


Wersja na Thermomix

Składniki:
  • 1000 g wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe suszone
  • 300 g filetów z piersi indyka
  • 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki
  • 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
  • 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka)
  • 100 g surowego boczku w kawałkach
  • 1 sucha bułka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego tymianu
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • masło, do posmarowania formy
  • bułka tarta, do posypania formy
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ wołowinę, piersi indyka, karkówkę i boczek.
  2. Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej warzywa, czosnek i grzyby, przykryj pokrywą, gotuj 50 min/Varoma/obr. 1.
  3. Pomidory odsącz z oleju, pokrój w kostkę (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw. 
  4. Ostrożnie zdejmnij pokrywę przystawki Varoma, dodaj wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1.
  5. Odstaw przystawkę Varoma, ugotowane składniki odstaw do ostygnięcia. Wywar przecedź przez koszyczek, namocz w nim bułkę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 190'C.
  6. Do naczynia miksującego włóż połowę ugotowanych składników, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr. 7. Przełóż do innego naczynia, ostaw.
  7. Do naczynia miksującego włóż drugą połowę ugotowanych składników i odciśniętą bułkę, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr. 7
  8. Dodaj odstawione zmielone produkty, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, jajka, siemię lniane, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr. 5
  9. Dodaj pomidory, natkę pietruszki, tymianek, oregano, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4 /Wsteczne. W razie potrzeby dopraw według uznania.
  10. Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę.
  11. Podaj po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger