Ale pasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek.
Porcje: forma 30x12x10
Składniki:
- 300 g filetów z piersi indyka
- 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki
- 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
- 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
- 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka)
- 100 g surowego boczku w kawałkach
- 1 sucha bułka
- 3 jajka
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 10 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego tymianu
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe suszone
- masło, do posmarowania formy
- bułka tarta, do posypania formy
Przygotowanie:
- Grzyby namocz w letniej wodzie na 15 minut.
- Do rondla włóż mięso (wołowinę, indyka, karkówkę, boczek), obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie i liście laurowe, zalej wodą (do 2 cm nad mięsem). Gotuj na małym ogniu 1 godz. 10 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.
- Pomidory odsącz z oleju, pokrój na kawałki (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw.
- Mięso, warzywa, wątróbkę i grzyby wyjmij z wywaru, wystudź. W wywarze namocz bułkę.
- Mięso, warzywa, wątróbkę, grzyby i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub przy pomocy miksera.
- Dodaj pomidory, świeże zioła, jajka, siemię lniane, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według uznania.
- Piekarnik rozgrzej do temp. 190'C, formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę.
- Podaj po wystudzeniu.
Wersja na Thermomix
Składniki:
- 1000 g wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe suszone
- 300 g filetów z piersi indyka
- 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki
- 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
- 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
- 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka)
- 100 g surowego boczku w kawałkach
- 1 sucha bułka
- 3 jajka
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 10 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego tymianu
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- masło, do posmarowania formy
- bułka tarta, do posypania formy
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, włóż koszyczek. Do koszyczka odważ wołowinę, piersi indyka, karkówkę i boczek.
- Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej warzywa, czosnek i grzyby, przykryj pokrywą, gotuj 50 min/Varoma/obr. 1.
- Pomidory odsącz z oleju, pokrój w kostkę (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw.
- Ostrożnie zdejmnij pokrywę przystawki Varoma, dodaj wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1.
- Odstaw przystawkę Varoma, ugotowane składniki odstaw do ostygnięcia. Wywar przecedź przez koszyczek, namocz w nim bułkę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 190'C.
- Do naczynia miksującego włóż połowę ugotowanych składników, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr. 7. Przełóż do innego naczynia, ostaw.
- Do naczynia miksującego włóż drugą połowę ugotowanych składników i odciśniętą bułkę, zmiel przy pomocy kopystki 30 s/obr. 7.
- Dodaj odstawione zmielone produkty, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir, kolendrę, jajka, siemię lniane, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr. 5.
- Dodaj pomidory, natkę pietruszki, tymianek, oregano, wymieszaj przy pomocy kopystki 30 s/obr. 4 /. W razie potrzeby dopraw według uznania.
- Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę do formy, wierzch wygładź silikonową łopatką maczaną w wywarze, formą postukaj kilka razy o blat żeby wyrównać masę, piecz (grzanie góra-dół) 1 godzinę.
- Podaj po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz