czwartek, 7 stycznia 2016

Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta

Harissa to ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus. 
"Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki i inne.
Harissę można kupić w formie pasty zapakowanej do tub i puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku.

Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.).
Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość papryczek chili. 

Marrakesz, minaret meczetu Kutubijja        

Harissa w proszku


Składniki:

  • 20 – 25 suszonych papryczek chilli
  • 2 łyżki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka suszonej mięty (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Papryczki pozbaw szypułek, razem z nasionami i pozostałymi składnikami zmiksuj na proszek w młynku do kawy.
  2. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.


Thermomix - do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki, zmiel 10-20 s/obr.10. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.



Harissa pasta

  • 10 – 15 suszonych papryczek chilli
  • 2 średnie papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka nasion kuminu 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 5-8 łyżek oliwy

Przygotowanie:


  1. Papryczki chili pozbaw szypułek i namocz w ciepłej wodzie na 40 minut.
  2. Papryki słodkie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut, w połowie pieczenia przekręć na drugą stronę. Gorące przełóż do foliowej torebki, zamknij, wystudź, usuń gniazda nasienne i obierz ze skóry.
  3. Chili odsącz, utrzyj z czosnkiem i solą w mozdzieżu lub zmiksuj, dodaj obraną paprykę i słodką paprykę w proszku, zmiksuj na gładką masę.  
  4. Nasiona kuminu i kolendry praż kilka minut na suchej patelni do czasu aż zacznie się wydobywać aromat przypraw. Zmiksuj na proszek w młynku do kawy.
  5. Do masy paprykowej dodaj przyprawy i stopniowo wmieszaj odpowiednią porcję oliwy. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni.

Wersja na Thermomix 
  1. Papryczki chili pozbaw szypułek i namocz w ciepłej wodzie na 40 minut.
  2. Papryki słodkie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 30 minut, w połowie pieczenia przekręć na drugą stronę. Gorące przełóż do foliowej torebki, zamknij, wystudź, usuń gniazda nasienne i obierz ze skóry.
  3. Nasiona kuminu i kolendry praż kilka minut na suchej patelni do czasu aż zacznie się wydobywać aromat przypraw. 
  4. Do naczynia miksującego włóż odsączone chili, upieczone papryki, czosnek, przyprawy i 4 łyżki oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 8.  Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia, dodaj odpowiednią ilość oliwy, zmiksuj 30 s/obr. 10. Pasta powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.
  5. Przełóż do szczelnie zamykanego słoika, przechowuj w lodówce do 3 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz