poniedziałek, 2 listopada 2015

Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris

Uwielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków. 

Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis) podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach.
Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek.
Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm.



Czas przygotowania:
Porcje: 4

Składniki:

Bita śmietana
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris.

Sos
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm,
  • 1 łyżka posiekanej szalotki,
  • 2 ząbki czosnku w plastrach,
  • 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Mizeria


Przygotowanie: 

Bita śmietana
  1. 100 ml śmietany zagotować z przyprawą na wolnym ogniu, gotować minutę cały czas mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić.
  2. Śmietany wymieszać, ubić. 

Sos
  1. Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  2. Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito.
Mizeria
  1. Warzywa pokroić w plastry, doprawić do smaku, przed podaniem skropić olejem krokoszowym.



Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz