Uwielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków.
Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis) podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach.
Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek.
Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm.
Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis) podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach.
Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek.
Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm.
Czas przygotowania:
Porcje: 4
Składniki:
Bita śmietana
Sos
Mizeria
- 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy,
- zioła do przybrania.
Bita śmietana
- 250 ml śmietany 36%,
- 2 łyżeczki przyprawy Cafe de Paris.
Sos
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron Oleofarm,
- 1 łyżka posiekanej szalotki,
- 2 ząbki czosnku w plastrach,
- 1/4 papryczki chilli posiekana bez pestek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Mizeria
- 1 ogórek,
- 6 rzodkiewek,
- olej krokoszowy Oleofarm,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Bita śmietana
- 100 ml śmietany zagotować z przyprawą na wolnym ogniu, gotować minutę cały czas mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić.
- Śmietany wymieszać, ubić.
Sos
- Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito.
- Warzywa pokroić w plastry, doprawić do smaku, przed podaniem skropić olejem krokoszowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz