czwartek, 19 marca 2015

Ośmiornica marynowana w oliwie

Ośmiornica, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego wyglądu ;) ). W brew pozorom jest dość łatwa do przygotowania, a ugotowanego głowonoga można serwować na wiele sposobów. Najprostszy to ośmiornica marynowana w oliwie i przyprawach, do podania na ciepło lub zimno.





Czas przygotowania:

Składniki:
  • 1 ośmiornica,
  • szklanka wody,
  • 50 ml octu,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 6-10 ziaren ziele angielskiego,
  • 2 listki laurowe.

Marynata:
  • 5 łyżek oliwy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka. Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa.
  2. W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić na drugą stronę, macki które są twardsze od pozostałej części zanurzyć kilka razy we wrzątku po 5 sekund po czym włożyć całego głowonoga. Nie trzeba dolewać więcej wody ponieważ w trakcie gotowania ośmiornica i tak puści dużo soków.
  3. Gotować pod przykryciem 30-40 minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg).
  4. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Ośmiornicę wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, pokryć marynatą. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz